Lantbrukspodden

Avsnitt 36: Utblick

Ett sätt att bli bättre är att göra en aktiv omvärldsbevakning och spana på hur kollegor gör utomlands. I det här avsnittet av Lantbrukspodden möter vi en finsk köttdjursuppfödare som är en av vinnarna i EUs nya CAP-reform.
Vi träffar också en av Finlands dolda makthavare som förklarar hur finska politiker gjort för att lyckas – och ger tips till svenska politiker.
Getproduktionen är stark i Jämtland och veckans bonde berättar hur hon gjort för att få lönsamhet i företaget.

Lantbrukspodden

Avsnitt 35: Bondeupproret

Stjärnryttaren Malin Baryard-Johnsson om mästerskapsuppladdning, därför mår hästen bra av lösdrift och så nyttjar du EU-stöden som hästföretagare.
Veckans bonde är maskinförare, henne hittar vi på LRF Ungdomens stämma. Hör också om det pyrande bondeupproret i gränsskogarna i Sydost.

Lantbrukspodden

Avsnitt 34: Framtidskornet

Hör om jakten på framtida klimatanpassade kornsorter och hur lantbrukaren med kött- och mjölkproduktion vässar foderstaten för att pressa kostnaderna i mjölkprisraset. Husbyggande i trä är både bra för klimatet och sysselsättningarna – möt politikerna som vill slå ett slag för svenskt trä. Dessutom: Följ med den unga entreprenören ut i skogen som tjänar pengar på älgsafari.

Lantbrukspodden

Avsnitt 33: Tekniktaktik

Om den senaste trösktekniken, testkörning av nya skogsmaskiner och den multisportande bonden som låter träningen inspirera djuruppfödningen. Hör även veckans bonde berätta om sin strategi för att klara den pågående mjölkkrisen och om oststatusen som ska höjas på en stundande ostfestival.

Lantbrukspodden

Special: Så blir 2015

Initierade marknadsanalyser, politiska utmaningar, världsmjölkskrisens påverkan på svenska mjölkbönder, utblick hos en polsk mjölkproducent och möt köttdjursuppfödaren som satsar.
Lantbrukspodden blickar in i 2015 genom att i detta avsnitt göra nedslag i olika produktionsgrenar.
Dessutom: Exklusiv intervju med Arlas svenska VD Henri de Sauvage och skogsårets viktigaste händelser.

Lantbrukspodden

Special: Stormen Gudrun

Den 8 januari 2005 svepte stormen Gudrun med full kraft in över södra Sverige. Hon lämnade spår som för många kommer att vara kvar för alltid.
I Lantbrukspodden möter vi skogsägarna och lantbrukarna som drabbades. Här berättar de om vad som hände och känslorna när förödelsen blev synlig.

Lantbrukspodden

Lantbrukspoddens bästa 2014

Lantbrukspodden sammanfattar bonde- och skogsåret som gått i en sprakande ljudkavalkad. Hör om de stora nyheterna, de nära gårdshändelserna, om skandalerna och ministern som blev en bitter öl. ...

Lantbrukspodden

Avsnitt 32: Mjölkvärlden

Mjölkkris i Sverige men hur ser det ut på andra sidan världen? I nya Lantbrukspodden får du utrikesrapporter från Oceanien, tyska tekniknyheter från Eurotier och hör om svampen som är ett växande hot mot svenskt skogsbruk.
Dessutom: Följ med till veckans bonde är kläckäggsproducent.

Lantbrukspodden

Special: Så blir du en bättre chef

I Lantbrukspoddens specialavsnitt om arbetsledning berättar lantbruksprofilen Annika Bergman om sina framgångar och misstag som företagsledare. Lantbrukare har mycket att tjäna på genom att utveckla sitt ledarskap, menar hon.

Hör om bönderna som slog ihop granngårdarna, utvecklade ett effektivare ledarskap och fick mer tid över. Träffa växtodlaren som har städat bort tidstjuven genom tydliga system inom Lean Lantbruk för växtodlingsföretag med hjälp av många whiteboardtavlor.

Lantbrukspodden

Avsnitt 31: Supergripen

Det största som har hänt sedan skotaren. Så beskrivs sortimentsgripen och i Lantbrukspodden träffar vi en av utvecklarna bakom den.
Låga mjölk- och spannmålspriser gör att många lantbrukare har det tufft med lönsamheten. LRF Konsult och Swedbank ger sina bästa ekonomiska råd till lantbruksföretagare.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht berättar om sin syn på den nya lantbrukspolitiken.

1 2 3 5